Топлоизолационни системи > Статии > Експандиран пенополистирол (EPS) > Същност на топлоизолационните плочи EPSСъщност на топлоизолационните плочи EPS
Същност на топлоизолационните плочи EPS

Експандираният пенополистирол или т.нар. стиропор е изкуствен полимер с отворена структура на решетката от пълни с въздух сферични частици. Над 95% от обема му е въздух, затворен в сфери от решетката на полимера. Той предлага много добри топлоизолационни качества при добра здравина, минимална деформативност, ограничена паропропускливост, огнеустойчивост (клас В1).

Недостатъците на EPS спрямо минералните вати са резултат от неговата полимерна същност – макар че е самогасим, стиропорът все пак е запалим, неустойчив е на слънчева радиация, а освен това не предлага същите звукоизолационни качества.

На пазара се предлага EPS с различна плътност и зърнометрия. За външни фасадни изолации се препоръчват материали с по-висока плътност и малка зърнометрия, защото те имат по –добри топлоизолационни свойства (най-често се означават с EPS F). Материалите с ниска плътност се използват за пълнеж в различни видове панелни системи.

Освен бял стиропор съществува и т.н. графитен EPS. Той е със сив цвят и има значително по-добри топлоизолационни качества спрямо белия стиропор. Това се дължи на графитените перли включени в състава му – като естествен минерал графитът има свойството да отразява и разсейва лъчението.

Comments are closed.