Топлоизолационни системи > Статии > Екструдиран пенополистирол (XPS) > Приложение на XPS-аПриложение на XPS-а
Приложение на XPS-а

Материалът е подходящ за изработване на подови, покривни и стенни изолации на мазета и приземни етажи. Поради изключителната си плътност XPS-a е непаропропусклив, а и е сто процента водонепромукаем. Затова той не е подходящ за външна топлоизолация с изключение, когато се изолират части от основите на сградите. Той има много голямо линейно разширение водещо често до появата на пукнатини по мазилката и отлепване на парчета изолация или части от мазилката заедно с мрежата.

 

Препоръчва се основно при изолирането на бетонни повърхности.Високата му якост го прави най-подходящ за изолиране на фундаменти и фундаментни плочи, под тежконатоварени сутеренни плочи, под жп линии, за тежки или използваеми обърнати покриви, за покривни гредоскари на скатни покриви. Водонепропускливостта на XPS е основно предимство при изпълнение на топлоизолации под кота нула – на фундаменти и сутеренни стени, мокри помещения и индустриални подове.

 

Допустимо е използването му за изолация на т.нар термомостове на сградите – бетонни трегери, колони и др. Също така се използва за изработка на вътрешни изолации, където неговата ниска паропропускливост и висока механична якост го правят изключително подходящ.

Comments are closed.