Топлоизолационни системи > Статии > Каменна и стъклена вата > Минерална вата – характеристики и предимства > Минерална вата – характеристики и предимстваМинерална вата – характеристики и предимства
Минерална вата – характеристики и предимства

Минералната вата е много добър изолационен материал, който има голямото предимство да пропуска лесно водните пари. Освен това е негорима и е устойчива на гризачи. Минералната вата е неорганичен материал, който се използва за топлоизолация и филтриране.

 

Минералната вата се произвежда, като чрез специална технология се разтапя вулканична скала и други примеси при температура от около 1600°C. От получената маса се изтегля нишка, най-често с дебелина 6-10 μm. Тя може да се импрегнира със специални минерални масла, които я правят хидрофобна и позволяват поетата вода да се изпарява и материалът да възстановява първоначалните си изолационни качества.

 

Минералната вата е един от най-често използваните топлоизолационни материали. Причините за това са няколко:

 

• Минералната вата и изделията от нея са много добър топлинен изолатор и същевременно предлагат оптимално съотношение „топлоизолационни качества/цена”. Коефициентът й на топлопроводност е 0,029 – 0,040 W⁄m.K.

• Тя не гние, устойчива е на студ и топлина, има ниска хигроскопичност, не гори и не я нападат гризачи;

• Правилното ориентиране на влакната осигурява и напълно ефективна звукоизолация, по-добра, отколкото при другите топлоизолационни материали. Поради това освен за топлоизолация тя успешно се прилага и за звукоизолация срещу ударен шум – например за шумоизолиране на междуетажните плочи.

• Като естествен скален материал ватата е екологично чиста и също така негорима, което позволява сравнително достъпна цена и ефективното й използване за огнезащита при най-високия клас на горимост А1 (по БДС-EN 13501-1).

 

Единственият недостатък на минералната вата е слабата й якост на натиск. Напоследък се предлагат и подходящи за подове и покриви свръхтвърди компресирани плочи от минерална вата с голяма плътност, но поради това с намален с около 10-15% топлоизолационен капацитет.

Comments are closed.