Топлоизолационни системи > Статии > Експандиран пенополистирол (EPS) > Защо външната изолация е за предпочитане пред вътрешната ?Защо външната изолация е за предпочитане пред вътрешната ?
Защо външната изолация е за предпочитане пред вътрешната ?

 

 

 

 

 

 

1-3-1

Външна топлоизолация:

 

Единственият недостатък на външната топлоизолация е много по-трудното и монтиране.

 

За да бъде обаче изолацията на едно помещение напълно ефективна, препоръчва се да се направи и вътрешна изолация с по-тънък материал – например депрон, коркови плочи, изолационни тапети и пр. Така се осигурява по-бързо затопляне на помещението и по-ниски загуби при непостоянно отопление, макар че се губи акумулиращия ефект на стените.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-3-2

Вътрешна топлоизолация – недостатъци :

 

– Въздуха в помещението се загрява много по-бързо, но и по-бързо изстива след това.

 

– Губи се вътрешно пространство от стаята.

 

– Стаята се запечатва от вътре на вън и по този начин се намалява загряването на външните стени от топлия въздух в помещенията, което от своя страна създава предпоставки за замръзване на стените, корозия на стоманено- крепежните елементи и по-бързото износване на фасадната мазилка.

 

– Не се запечатват фугите на панелните блокове и не се предотвратява евентуалното проникване на влага от там.

 

– Поради естеството на материалите от които са направени топлоизолационните плоскости /особено EPS/ и факта че са сравнително меки, е възможна механична деформация по повърхността им, в следствие на което и падане на шпакловката от стените.

 

– Основна причина за направата на вътрешна изолация е фактът, че голяма част от съседните апартаменти в един блок често са с изключено отопление, поради което се губи енергия и към тях.

Comments are closed.